prevnext
Menu

Şömineler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şömineler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şömine türleri hakkında bilgi verir misiniz? Bu türlerin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Şömine türlerine yakıt cinsi açısından bakıldığında odunlu şöminelerin ısıtma kabiliyetinin diğer türlere göre daha yüksek olduğu verilerle ortadadır. Ancak odunlu şöminelerin belirli ölçülerde münferit düşey baca ihtiyacı olduğundan çok katlı sistemlerde yer alamamaktadır.Burada devreye diğer yakıt türlerindeki şömineler girer ki bunların arasında hermetik baca sistemiyle her mekana kolayca monte edilebilen onaylı doğalgazlı veya lpg’li şömineler tasarımlarıyla temiz ve yakıt taşıma külfeti olmaksızın konforlu bir seyir zevki ortaya çıkarır.Isıtma yönü bu yakıt türlerine daha zayıf olan herhangi bir baca ve tesisat donanımı gerektirmeyen elektrikli ve bio ethanol sıvı yakıtı ile çalışan bacasız şömineler işin daha çok dekoratif yönündedir.

Bir ısıtma aracı olarak şömine nasıl değerlendirilebilir?, Bunun yanı sıra, şöminenin dekorasyondaki yeri nedir, dekoratif bir unsur olarak şömineyi nasıl değerlendirirsiniz?

Bir ısıtma aracı olarak şömine kesinlikle mekanlarda alternatif bir elemandır.Çünkü mekanlardaki münferit ve merkezi ısıtmalarda meydana gelebilecek herhangi bir problemde özellikle odunlu şömine ,kullanıcının imdadına yetişmektedir. Özellikle yüksek verimlilik değerlerine haiz şömine hazneleri için başta Avrupa ve tüm Dünya’da şömine üreticilerine teşvikler verilmektedir. Bunun yanı sıra ülkemizde daha çok bir dekorasyon elemanı olarak görülen şömineler gelişen teknolojiler ve bilinçlendirmeyle mimaride projeye en baştan girmesi gereken bir eleman olarak karşımıza çıkıyor.Dolayısıyla ‘’Şömine bir mobilya değil ısıtma aracıdır’’diyebiliriz.

Ne kadar genişlikteki ortamlarda şömine kullanılması doğrudur? Böyle bir kriter var mıdır? Örneğin şömine ile evin tamamını ısıtmak mümkün müdür? Yoksa sadece destekleyici bir ısınma yöntemimidir?

Yakıt türlerine ve açık –kapalı sistem diye nitelendirdiğimiz tiplere göre değişmekle beraber yanma için gereken havayı ortamdan tüketmeyen bir şömine haznesinde minimum 25 m2’lik bir mekanda doğru uygulama ve kullanım şartlarında sağlıklı olandır.

Yakıt türlerinden odunlu veya doğalgazlı tip olarak ise kapalı tip bir hazne ile max 150 m2’lik bir mekanı fan ve ısı dağıtım kanalları ile ısıtmak mümkündür.Ancak tüm parametreler projeye göre değişkenlik gösterebilir.

Daha çok ne tarz evlerde uygulanır? Hangi evlere, ne tip şömine uygundur?

Müstakil mekanlarda hem estetik hem de ısıtma kabiliyeti açısından odunlu ve doğalgazlı şöminelerin; Çok katlı binalarda ise ısıtma kabiliyeti ve baca uygulama müsaitliği açısından olan onaylı doğalgazlı şöminelerin yanı sıra diğer yakıt türlerinde ki şöminelerinde kullanılması uygundur.

Son yıllarda şömine tasarımlarıyla ilgili yaşanan gelişmeler nelerdir?

Özellikle son yıllarda odunlu ve doğalgazlı şömine tiplerindeki estetik tüm artıların yanı sıra ısıtma değerlerindeki yüksek verimlilik oranlarına önem veren üreticiler, şömine haznelerinde devrim niteliğinde teknolojik yeniliklere imza atarak kullanıcılara; klasik şömine anlayışını değiştiren ürünler sunmaktadır.Böylelikle bu olumlu gelişmeler uygulamada işçilik hatalarını minimize ederek bayilere ve şömine uygulayıcılarına derin bir tecrübe ihtiyacı olmadığını göstermektedir.

Ayrıca bacasız şömine tipindeki bio-ethanol ile çalışan yeni nesil şöminelerdeki gelişmeler ve her geçen gün eklenen yeni tasarımlar ekonomik ve montaj gerektirmeyen artıları olduğundan herkesin gerçek alev keyfini iç ve dış mekanlarda kullanmasına imkan tanıyor.

Şömine aksesuarları nelerdir?

Odunlu şömineler için maşa takımı,şömine çakmağı, odun kovalarının yanı sıra,cam temizleyici sprey ve elektrikli kül süpürgesi yeni aksesuar ürünlerindendir.

Gazlı şöminelerde radyo frekanslı uzaktan kumanda cihazı,cam temizleyici sprey,dekoratif iç taş seçenekleri

Elektrikli şöminelerde uzaktan kumanda cihazı

Bio ethanol yakıtlı bacasız şöminelerde ise yakıt doldurma hunisi,ateşleme çakmağı

Şömine kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Yakıt türlerine göre değişkenlik göstermekle beraber odunlu şömineler için kuru meşe odunu dışında herhangi bir yanıcı maddenin şömine içerisine atılmaması gerekmektedir.Açık tipteki bir odunlu veya diğer yakıt türlerinde ki bir şömine için oda havalandırmasının yapılması ,uygulama esnasında kullanılan şömine kaplamalarının ahşap veya yanıcı malzemelerden yapılması durumda etkin ısı izolasyonunun yapılması ve odunlu şömineler için tam dolum yapılması önerilmektedir.

Şöminenin çalışma sistemi nasıldır?

Yakıt türlerine göre değişkenlik göstermekle beraber ;

Odunlu ve açık tipteki şöminelerin çalışma sistemi, yanma havasını bulunduğu ortamdan beslenir .Nispeten daha büyük çapta bacaya ihitiyaç duyar ve tek cidarlı baca borusuyla atık gazın tahliyesi sağlanır.

Odunlu ve kapalı tipteki şöminelerin çalışma sistemi,yanma havasını projeye uygunsa dış ortamdan sağlar.Isı üretim kabiliyeti daha yüksek olduğundan min 16 cm’ye kadar olan dairesel baca çaplarında atık gaz tahliye edilebilir.

Doğalgazlı veya Lpg şöminelerin çalışma sistemi,Yanma havasını çift katmanlı bacanın dış cidarından sağlar. Yine aynı bacanın iç cidarından atık gazın tahliyesi sağlanır.Aç-kapa ve ısı ayarı yapılabildiği uzaktan kumanda ile zaman ayarlı programlama da yapılabilir.Elektronik düzenleyici beyin sayesinde kumanda ile arasında iletişim kurularak otomatik güvenlik testleri gerçekleştirilir.

Bacasız şöminelerin çalışma sistemi,Sıvı bir yakıt olan bio-ethanol ‘ün 1 litresi ile 3-4 saat gibi yanma gerçekleşir.Yakıt Burner Box’a bir huni yardımıyla dökülür ve şömine ile beraber verilen çakmak ile yakılır.

Kullanım yaygınlığı ne durumdadır?

Özellikle estetik ve ısıtma kabiliyeti açısından bakıldığında odunlu şöminelerin hemen her müstakil mekanda kullanılmaktadır.Doğalgazlı ve diğer yakıt türlerindeki şöminelerin ise hem müstakil hem de çok katlı sistemler de yavaş yavaş yerini almaya başladıklarını söyleyebiliriz.

Şömine maliyetli bir ısınma yöntemi midir?

Şömine ilk kurulum maliyetleri yüksek gibi görünse de yakıt masrafı ve bulunduğu mekana kattığı estetik değer bakımından değerlendirdiğimiz de orta vadede kendini amorti eden keyifli bir ısıtma aracıdır.

Herhangi bir eve şömine kurulumu kaç gün sürer?

Şöminelerin montajı kaplamasına göre değişkenlik göstereceği üzere genellikle 1 gündür.

Ankara Şömine

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara Şömine, Şömine Ankara