prevnext
Menu

Şömine Odunu Nasıl Olmalı? Nasıl Dizilmeli?

Şömine Odunu Nasıl Olmalı? Nasıl Dizilmeli?

Şömineler hem ortama sıcak bir hava kazandırmak için hem de ısınmak için kullanılabilmektedir. Ancak kullanım öncesinde belli bilgilerin toplanması çok önemlidir. En iyi yanan odun hangisidir ya da şömineye odun nasıl dizilmelidir bilgilerinin araştırılmaması halinde istenmeyen sonuçlar elde etmek mümkündür. Peki şöminede kullanılması önerilen odunun özellikleri nelerdir? İşte sizler için topladığımız temel bilgiler ve öneriler.

Şöminede yakılacak olan odunların;

  • Nem oranlarının düşük olması,
  • Ağaçların kesildikten sonra minimum iki sene bekletilmiş olması,
  • Uzunluklarının 30 ila 35 cm arasında olması,
  • Kalınlıklarının 10 ila 12 cm arasında olması gibi detayları bulunduruyor olmaları gerekmektedir.

En İyi Yanan Odun Hangisidir?

Şömine odunu nasıl olmalı sorununun yanı sıra en çok merak edilen konulardan biri de en iyi yanan odunun hangisidir şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle kullanılan şömine türünün bu alanda farklı neticeler elde edilmesine katkı sağlayacağı akıllardan çıkmamalıdır. Yine de üreticiler özellikle kapalı haznesi olan şöminelerde kesinlikle meşe odunu kullanılmasını önermektedir. Bu odunun hem ısı kalorisi oldukça fazladır hem de yandığında bıraktığı yağ oranı çok düşüktür. Kayın ağaçlarından elde edilen odunlar da sağladığı fayda çerçevesinde önerilen odun türleri arasında bulunmaktadır. Bunların yanı sıra büyük yapı marketlerinde yer alan hazır odunların ve yakacakların kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. 

 

Şömineye Odun Nasıl Dizilir?

Merak edenler için şömine nasıl dizilir ya da briket şömine odunu nasıl yakılır konusunda belli bilgi paylaşımları gerçekleştirilmektedir. Ancak odunların dizilme aşamasına geçilmeden önde muhakkak;

  • Şöminede yer alan küllerin temizlenmesi,
  • Baca kontrollerinin yapılması,
  • Doğru odunların ve tutuşturucuların temin edilmesi gerekmektedir. 

Gerekli kontrollerin yapılmasından sonra sıra odunların dizilimine gelmektedir. Kişiler pek çok farklı yöntemle odunların dizebilmektedir. Ancak en çok kullanılan yöntem odunların çadır biçiminde dizilmesi olarak açıklanmaktadır. Bu yöntemde odunlar şömine ortasına bırakılmalıdır. Daha küçük olan tahta parçaları ise bir çadırı andıracak şekilde odunların kenarlarına dizilmelidir. Tutuşmanın daha hızlı şekilde gerçekleşmesi adına tahta parçalarının ara kısımlarına bir ya da daha çok sayıda çıra bırakılması da önerilmektedir. 

 

Şömine Odunu Zehirler Mi?

Daha önceki zamanlarda şömine yakmamış olan kimselerin şömine odunu zehirler mi konusunu merak etmeleri bir hayli normaldir. Ancak verilen püf noktalarına uygun olarak hareket edilmesi halinde şömine odunları herhangi bir şekilde zehirlemeyecektir. Bazı kimseler gerek araştırmadıklarından gerekse fiyatlarından ötürü Afrika kökenli olan ağaçların odunlarını tercih edebilmektedir. Aynı şekilde tuzlu olan ormanlarda bekletilmiş olan ağaçlar da kullanılabilmektedir. Böyle hatalı seçimler istenmeyen sonuçların kendini göstermesine neden olacaktır. Odunların tutuşturulması için yasaklı kimyasalların kullanımı da benzer neticeler getirmektedir. Bunların dışında önerilen meşe ya da kayın odunlarının dikkatli bir şekilde kullanılması halinde şömine ve şömine odunu zannedildiği gibi zehirlememektedir. 

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara Şömine, Şömine Ankara